Clock View
Entrance View
Entrance View

press to zoom
Courtyard
Courtyard

press to zoom
Consumer Bedroom
Consumer Bedroom

press to zoom
Entrance View
Entrance View

press to zoom
1/6

Clock View provides a range of services for older people in North Liverpool including 85 in-patient beds for adults with acute mental illness and dementia. The project redevelops parts of the existing Walton Hospital site taking advantage of existing local transport links and an established healthcare location close to residents. In addition to its healthcare function, the project signals investment in the community and is intended to act as a catalyst to the general regeneration of the area.

 

The facility is design as a sequence of low pavilions. This disaggregated approach supports the need for future flexibility and addresses the desire to create domestic-scaled buildings in a landscaped setting. This offers numerous advantages including the creation of semi-private and private / secure open space and interlinked therapeutic landscaped gardens which integrate specially commissioned artwork. The pavilions break down the scale of the development bringing identity and character to the different wards and supporting urban integration with neighbouring residential developments.

 

Location

Liverpool, UK

 

Sector

Mental Health

 

Client

Mersey Care NHS Trust

 

Role

Lead Consultant,

Masterplanning, Architect,

Health Planning and Landscape

Architect

 

Value

£18.5 million

Awards

European Healthcare Design
Awards 2016: Mental Health Design - Highly Commended

2015 Healthcare Estates Award: Best Patient Experience

 

Design in Mental Health Awards: Service User Experience Award

 

Design in Mental Health Awards: Healthy Outdoor Lifestyle Award

 

Design in Mental Health Awards: Design Champion Award (to Beatrice Fraenkel, Chair of Mersey Care NHS Trust)